Geschiedenis

1935 Theater tot stand gekomen op initiatief van ds. Oort, i.s.m. architect pastorie kuil gegraven en zitplaatsen van zoden in devorm van een amphitheater aangebracht. Lekespelen worden opgevoerd. Door de Tweede Wereldoorlog raakte het theater in verval.
1960  Ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de N.H. Kerk opgevoerd de "Klucht der Vergissingen" (3x) 
1976  Op initiatief van de Culturele Raad theater in bruikbare staat gebracht. Voor zitplaatsen worden losse banken en stoelen gebruikt. Opvoering van zigeunerstuk "Stefan Borkos" 
1977  Opvoering van het kozakkenstuk "Zingani" (3x) 
1983 Houten zitbanken aangebracht. Opvoering van "Madam de Boerin" (5x). Tevens opvoering in bejaardentehuis "De Molenhof" en in openluchttheater van de Technische Hogeschool te Enschede.
1984  "Stichting Openluchttheater Havelte" in het leven geroepen. Opvoering van "Beloofd is beloofd".
1985 Renovatie van het theater. Houten zitbanken vervangen door stenen banken met 2 zitplanken en rugleuning, tevens voorziening voor rolstoelgebruikers. Opvoering van "Zo hef meu Gerre het ewild" (4x)
1986 Bouw muurtje van veldkeien, nieuw souffleurshokje, verharding podium en aanbrengen spots. Opvoering van “Gien been um op te staon” (6x)
1987 Opvoering van “Donder…dagen”  (4x)
1988  Opvoering van “Aqua Venus….puur natuur” (6x)
1989 Aanschaf en plaatsing nieuw onderkomen dankzij gift F. Even (Pick Pack) van fl. 10.000,-. Opvoering van “Herrie op de Hoeve” (6x)
1990 Officiële opening onderkomen op 7 juli. Opvoering van “De Bokskampioen” (6x)
1991 Verkrijging eigen lichtinstallatie dankzij gift Anjerfonds; bouw eigen lichthok. Opvoering van “Boer’n op vrijerstoer’n”. 
1992  Opvoering van “Goosum mak carriere” (7x) 
1993  Verkrijging eigen toegangsverlichting. Opvoering van “Bezuuk uut de stad” (7x) 
1994  Opvoering van “Fusie gef ruzie” (6x) 
1995 Plaatsing eigen decorberging. Opvoering van “Kind an huus” (7x)
1996 Overeenstemming met N.H. Kerk over huur theater. Opvoering van “Beweging op ’t arf” (7x) 
1997 Opvoering van “Wat een peerdespul” (8x)
1998 Opvoering van “Een drokke tied” (8x)
1999 Opvoering van “Kruus of munt” (8x)
2000 Nummering zitbanken, tevens bouw eigen toiletten. Planten heg rondom theater. Opvoering van “ Kunst en mest” (8x) 
2001 Eigen catering (familie Pals); lichtinstallatie aan trussen. Opvoering van “Het zieddeurtien flapte” (8x) 
2002 Opvoering van “Waar ligt Hengelo” (9x)
2003 Opvoering van “Een beeld van ’n man” (9x) Uitbreiding van ’t Speuldersplekkie.
2004 Opvoering van “Lieverdien”; 2x afgelast vanwege slecht weer, 1x ingehaald. Regie Trijnie Naber.
2005  Opvoering van “Groeten van de Camping” (9x). Hilarisch moment wanneer twee spelers op het toneel per abuis door de stoel zakken. Catering met eigen leden (familie Van der Sluis) verzorgd. 
2006 Opvoering van “Op zwart zaod" (9x). De schrijver van het blijspel, Aris Bremer, komt op bezoek en blijft gezellig nazitten. Regie Trijnie Naber.
2007 Plaatsing nieuwe geluidsstudio achter het theater en aanleg mindervalidenplaats voorin. Opvoering van "Boersma zoekt vrouw" (9x) Alle voorstellingen in augustus geheel uitverkocht, hoogste bezoekersaantal ooit. Trijnie Naber.
2008 Heropvoering "Boersma zoekt vrouw" op 16 februari in schouwburg Ogterop in Meppel. Souffleurshok wordt vernieuwd en 't Speuldersplekkie intern verbouwd (o.a. nieuwe keuken en grimeerruimte). Opvoering van "Pas op! Schrikdraod!", van de 9 voorstellingen zijn er 8 uitverkocht.... Regie Trijnie Naber.
2009 Uitbreiding van de toiletgroep met invalidentoilet en urinoirs. Banken in het theater worden geheel vernieuwd. Aanleg van ringleiding voor slechthorenden. Opvoering van "'t Kun beter!", een blijspel dat ook in 1986 is gespeeld. Ondanks de titel en het afgelasten van een voorstelling door slecht weer, is het een grandioos seizoen. Regie Trijnie Naber
2010 Materiaalloods wordt vernieuwd en uitgebreid. Ook het decor wordt gesloopt, het toneel met vele kubieke meters zand verhoogd waarna de decorbouwers zich kunnen uitleven op het realiseren van een Limburgse boerenhoeve. Rondom theater omheining geplaatst met boomschorsmatten, daartegen klimop geplant. Opgevoerd wordt "Deur iene deure!". Eén van de schrijvers van het stuk, Berend Heemskerk, bezoekt op 18 juli het openluchtspel en is erg enthousiast. Recensent Jacques J. d'Ancona schrijft na zijn bezoek op 21 juli dat Openluchtspel Havelte elan en een hecht teamverband uitstraalt. Regie Trijnie Naber.
2011 Opgevoerd wordt "Tjonge jonge Jan!", het blijspel trekt meer bezoekers dan ooit. Regie Trijnie Naber.
2012  De betonvloer voor een eigen cateringgebouw is gestort. Opgevoerd wordt "Neie Naobers". Helaas moet de première in juli door hevige regenval gestaakt worden, ook de eerste avondvoorstelling in augustus wordt door een blikseminslag vlakbij het theater stopgezet. Gelukkig verlopen de andere voorstellingen onder fraaie zomerse omstandigheden en trekt het blijspel, evenals een extra ingelaste voorstelling, veel publiek. Regie Trijnie Naber.
2013  Het cateringgebouw wordt in gebruik genomen. Het blijspel "Mie Tarzan, joe Jantje" trekt een recordaantal bezoekers. Bijna alle 9 voorstellingen zijn uitverkocht. Regie Trijnie Naber.
2014  De techniekruimte is compleet vernieuwd. Opvoering van “Opa ziedspan” (9x) waarvoor wederom veel belangstelling is. Regie Trijnie Naber.
2015  Opgevoerd wordt "Hielemaol Hoteldebotel" (Hotel te koop door Henk Roede). voor deze gelegenheid wordt het decor uitgebreid met twee trappen en een loopbrug wat voor de spelers qua timing en vaak opkomen en afgaan, veel energie kost. Regie Trijnie Naber.
2016  Dit jaar "Boerenkool met Worst" door Hans van Wijngaarden. Een lang stuk waaruit een derde deel wordt geschrapt of vervangen door mimespel. Wederom bij het publiek zeer succesvol. Regie Trijnie Naber.
2017 Dit jaar "Pas op voor de Buren" wederom door Hans van Wijngaarden. Opnieuw veel geschrapt maar ook 2 scènes bijgeschreven waarin rollen gespeeld werden door de voorzitter, vice voorzitter en de souffleuses. Het "voorwoord" van de voorzitter werd in de eerste scène verwerkt. Regie Trijnie Naber.
2018 Opgevoerd werd: "Konkelefoesies" (originele titel "De onbetaalbare loodgieter") auteur Hans van Wijngaarden.
Door een extra scène aan het begin van het stuk werd het publiek ingewijd in het uiteindelijke plot waarin duidelijk werd dat er een groepje toneelspelers ingehuurd was, waardoor er een "stuk in een stuk" ontstond tot groot genoegen van het publiek. Ook nu was het voorwoord in het stuk verwerkt. Regie Trijnie Naber.
2019 Dit jaar werd opgevoerd "Franse Fratsen" (Bravo!) van Haye van der Heyden. Regie Sabine Osinga 
2020 Geen voorstellingen vanwege Corona.
2021 Geen voorstellingen vanwege Corona.